Hae
Inka Nitta

TEKSTIILIKUIDUT – SYNTEETTISET KUIDUT

Viimeisiä viedään tekstiilikuidut postaussarjan kanssa. Synteettiset kuidut on viimeinen kuitusarja ja ensi kerralla annankin vinkkejä erilaisten materiaalejen hoitoon. Palataan nyt ensin kuitenkin tähän tämänpäiväiseen eli vuorossa synteettiset kuidut!

Synteettiset kuidut on tekokuituja, jotka valmistetaan teollisesti esimerkiksi kemikaaleista. Kuidut ovat pitkiä eikä niitä aina tarvitse kehrätä langaksi. Ensimmäiset synteettiset kuidut valmistettiin 1800-luvun lopulla. Kuidut valmistettiin jäljittelemään luonnonkuituja ja saamaan ne olemaan ominaisuuksiltaan parempia.

synteettiset kuidut akryyli

Akryyli

Akryyli on tekokuitu, jota käytetään usein villan korvikkeena, sillä se on yhtä ylellisen näköistä. Akryyliä käytetään usein joko yksinään tai villan kanssa, sillä kangas on pehmeää ja miellyttävää iholla.

Hyvät puolet:

 • Kuivuu nopeasti
 • Eristää lämpöä
 • Luja kangas

Huonot puolet:

 • Palamisherkkä
 • Sähköistyvä
 • Nukkaantuu helposti

synteettiset kuidut polyesteri

Polyesteri

Polyesteri on maailman eniten valmistetuin polymeeri, joita valmistetaan useita kymmeniä miljoonia tonneja vuodessa. Polyestereitä on erilaisia ja esimerkiksi muovipulloissa käytetty on eri mitä taas kestävät auton istuinten verhoilut ja turvavyöt. Maito- ja glykolihaposta voi valmistaa biohajoovaa polyesteriä ja niiden kemiallinen prosessi ei kuormita ympäristöä.

Hyvät puolet:

 • Rypistyvyys heikko
 • Kuivuu nopeaati
 • Värit eivät haalistu
 • Ei kutistu
 • Joustava

Huonot puolet:

 • Ei eristä
 • Tahroja vaikea poistaa
 • Ei hengitä

synteettiset kuidut nailon

Nailon

Nailon (tai nylon) on polyamidi ja tekninen muovi. 1940-luvulla myyntiin tuli nailonista tehdyt sukat ja sukkahousut, jotka olivat kaupallinen menestys. Nailonista kuitenkin nykypäivänä valmistetaan muitakin vaatteita kuin vain sukkia ja sukkahousuja.

Hyvät puolet:

 • Joustavaa
 • Kuivuu nopeasti
 • Melko luja

Huonot puolet:

 • Sähköistyvä
 • Ei imukykyinen
 • Nyplääntyy

synteettiset kuidut elastaani

Elastaani

Elastaani on synteettinen kuitu, joka kestää hyvin kemikaaleja mm. dödöt ja hikoilua. Elastaani vaatii pesua usein, mutta on tärkeää, että huuhteluainetta ei käytä, sillä se ohentaa ja haurastaa elastaanikuituja. Elastaania ei koskaan käytetä yksinään, vain muiden materiaalejen joukossa. Elastaanin kauppamerkkejä on mm. Lycra ja Spandex. Etenkin puuvillafarkuissa käytetään elastaania tuomaan joustoa ja mukavuutta farkkuun lisää.

Hyvät puolet:

 • Joustava
 • Kemikaalejen kestävyys
 • Ei veny muodottomaksi

Huonot puolet:

 • Heikko kuumuuden kesto
 • Hankaloittaa kuitujen kierrätystä
 • Lyhyt käyttöikä

Synteettisiä kuituja löytyy myös mm. polyamidi. Tekstiilikuidut postaussarjan kolmas ja viimeinen kuitujen esittelypostaus oli tässä! Seuraavaksi tosiaan pohditaan mateeriaalejen hoitoa ja myöhemmin tiedossa esimerkiksi tahranpoistovinkkejä.


Näistä voisit myös pitää:

TEKSTIILIKUIDUT – MUUNTOKUIDUT

TEKSTIILIKUIDUT – LUONNONKUIDUT

TAIKAFARKUT 

8 kommenttia

 1. NelliL kirjoitti:

  Ja päästelee mikromuovia vesitöihin. Se on niin iso miinus, että yritän tapella niitä vastaan. Fleeceä ei meillä esimerkiksi hankita enää mistään, edes kierrätettynä. Valitettavasti urheiluvaatteet ja nykyajan farkut sisältää mikromuovia irtoavia materiaaleja niin paljon, että välillä on vaikeaa kirppareilta löytää sopivia vaatteita 🙁 Mutta pikku hiljaa mennään meillä puhtaampaan suuntaan.

  • Inka Monola kirjoitti:

   Kaikissa materiaaleissa on valitettavasti huonoja puolia. Luonnonkuidut työllistävät orjatyövoimaa ja synteettiset on muovipusseja. Itse suosin siksi mm. kierrätettyä puuvillaa sekä kierrätettyä polyesteriä.

 2. Mira / Blinger Shimmer -blogi kirjoitti:

  Hyvin informatiivinen postaus 🙂

 3. Krista H kirjoitti:

  Todella mielenkiintoinen postaus, tuli paljon uutta tietoa. 🙂

 4. Maiju kirjoitti:

  Kiinnostava postaus, näistä on tärkeä puhua myös ympäristön näkökulmasta. Olisin mielelläni lukenut enemmänkin infoa esim valmistamisesta.

  • Inka Monola kirjoitti:

   Kiva kuulla! Halusin tästä koko postaussarjasta enemmän juurikin hyvien ja huonojen puolien tulevan esiin materiaaleissa. Valmistustavat eivät ole minulle niin tuttuja, että uskaltaisin aiheesta kirjoittaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.