Hae
Inka Nitta

LUONNONSUOJELUALUE LÄHES TAKAPIHALLA – HALIMASJÄRVI

On onnea, että vaikka asun Tampereella 9km matkan päässä keskustasta, löytyy lähes omalta takapihalta luonnonsuojelualue. Okei ei ehkä ihan omalta, mutta noin. kilometrin päässä ovesta. Kyseessähän on siis Halimasjärvi ja sen luonnonsuojelualue.

pirkanmaan luonnonsuojelualueet

Halimasjärven luonnonsuojelualue on kooltaan noin 35 hehtaaria ja itse järveä kiertää pitkospuilla varustettu kaunis luontopolku. Itse tämä luontopolku on melko lyhyt 700 metristä korkeintaan kilometriin, mutta luonnonsuojelualueelta löytyy muitakin karttaan merkittyjä polkuja sekä pienempiä reittejä, jotka ei näy kartassa. Alueella saa siis kyllä monen tunnin ja kilometrin edestä patikointia, jos haluaa.

halimasjärvi luonnonsuojelualue

Paikka on minun mielestäni todella ihana ja kauneimmillaan Halimasjärvi on illalla auringonlaskun aikaa, kun puiden oksat ja aluetta kiertävä joki alkaa kimallella auringon vaikutuksesta. Auringonlaskun aikaan, sekä muuten kauniina päivänä on ihana kiivetä kalliolle polun keskivälissä katsomaan upeita maisemia ja itse Halimasjärveä. Halimasjärven karttaan on merkitty näköalapaikka ja portaat, mutta portaita ei mielestäni ole koskaan ollut. Hieman jyrkähköä kivistä mäkeä pääsee katselemaan maisemia kalliolle, jossa tuo merkitty näköalatasanne.

halimasjärven luonnonsuojelualue

Ympäri luonnonsuojelualuetta sijaitsee myös tihkupintoja ja lähteitä. Yhden lähteen olen onnistunut löytämään retkeilyreissuillamme polun keskivaiheilla olevan infokyltin lähettyviltä. Lähde on hieman suurempi kuin jalkapallo, mutta koska se ei virtaavan veden ääressä ole, ei se oikein houkuta juomaan. Koiran juomapaikaksi tämä on kelpo.

luonnonsuojelualue kaupungissa

Suurinpiirtein keskivälistä luontopolkua löytyy myös laituri ja vanhoja kivisiä istutusaltaita sekä vesiputkia. Otin selvää asiasta ja tässä oli aikoinaan ollut kesämökki, joka myöhemmin hylättiin ja vielä myöhemmin jouduttiin purkamaan ilkivallan ja sen huonokuntosuuden takia.

halimasjärvi kaupungissa

Halimasjärvellä pätee jokamiehen oikeudet. Koiran kanssa saa liikkua alueella, mutta vuodenajasta riippumatta lemmikit on pidettävä kiinni. Tämä alue on melko rauhallinen ja useasti paikan saa kiertää ihan rauhassa ilman muita. Halimasjärvi tai sen vesistö ei itse kuulu luonnosuojelun piiriin, vaan ainoastaan sitä kiertävä alue.

luonnonsuojelualue tampere

Paikanpäälle pääsee helposti jalan, julkisilla kuin omalla autollaankin. Atalaan pääsee ainakin TKL bussilla numero 8 jäämällä Nikinväylän ja Sompakadun risteyksessä. Auton voi jättää tienvieriparkkiin Sompakadulle.

luonnonsuojelualue omalla takapihalla

Ihanaa kun kaupungissakin on tälläisiä paikkoja!


Näistä voisit myös pitää:

ENSIMMÄINEN PÄIVÄVAELLUS – HELVETINJÄRVI

KORKEASAAREN TOP

MIKSI OSTIN KOIRAN?

4 kommenttia

  1. Varpuslintu // Viikarivartti kirjoitti:

    Onpa kaunis paikka! <3

  2. Elli Leppiniemi kirjoitti:

    Mitäää mä en ookkaan tiennyt tällaisesta! Kuitenkin suuren osan elämästä oon asunut ihan metsän ja peltojen keskellä, niin tällaisia paikkoja tulee toisinaan kaivattua 😀 Täytyykin käydä tuolla joskus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.