Hae
Inka Nitta

TEKSTIILIKUIDUT – LUONNONKUIDUT

Ajattelin aloittaa blogissani uuden postaussarjan, jossa käydään hieman erilaisia tekstiilikuituja, niiden hoitoa ja muita niksejä läpi. Postaussarjan aloittaa luonnonkuidut, jotka voidaan jaotella kasvikuituihin ja eläinkuituihin.

luonnonkuidut puuvilla

Puuvilla

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu tekstiileissä. Se on pehmeä, jota saadaan itse puuvillakasvin siemenhahtuvista. Puuvilla on kasvikuitu, sillä se koostuu lähes pelkästään selluloosasta. Puuvilla on kaikista vahvin märkänä ja esimerkiksi terveydenhuollon kankaat valmistetaan pääosin puuvillasta. Afrikan tärkeimpiä vientituotteita on puuvilla.

Hyvät puolet:

 • Puuvilla on vahvaa ja sen märkälujuus on hyvä
 • Materiaalina se on hyvin imukykyinen
 • Helppo hoitoinen ja helppo pestä
 • Maatuu

Huonot puolet:

 • Menettää pesussa muotoa ja kutistuu
 • Helposti syttyvää
 • Rypistyy
 • Väri haalistuu helposti mm. pesussa

luonnonkuidut

Pellava

Pellava on myöskin kasvikuitu. Se on yksivuotias noin. metrin korkuinen öljy- ja kuitukasvi. Pellava on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista ja sitä käytettiin mm. Egyptissä muumioiden käärimiseen, sillä materiaalin ominaisuuksiin kuuluu sienien ja bakteereiden hylkiminen. Tekokuitujen myötä pellavan viljely on vähentynyt.

Hyvät puolet:

 • Allergia ystävällinen
 • Vahva ja imukykyinen

Huonot puolet:

 • Kutistuu pestäessä
 • Rypistyy todella herkästi
 • Ei lämmitä

tekstiilikuidut - luonnonkuidut

Villa

Villa on eläinkuitua, jota saadaam mm. lampaasta. Muita erilaisia villoja on mm. Merinovilla, Mohairvilla, Angoravilla, Kasmirvilla ja Alpakka. Villasta tehdään myös esimerkiksi pukuja ja siitä voi huovuttaa erilaisia lämpöisiä talvivaatteita. Lampaanvillassa on uv-suoja.

Hyvät puolet:

 • Todella lämmin
 • Imukykyinen
 • Kevyt painoltaan
 • Helposti värjättävissä
 • Ei sähkösty

Huonot puolet:

 • Lämmön ja kosteuden vaikutuksesta saattaa kutistua
 • Heikkenee märkänä
 • Vaatii kemiallisen pesun
 • Nukkaantuu

silkki luonnonkuitu - tekstiilikuidut

Silkki

Silkki on silkkiperhosen toukan koteloista valmistettua kuitua. Silkkiä arvostetaan ja pidetään laadukkaana sen ominaisuuksien vuoksi. Yli 50% silkin tuotannosta tapahtuu Kiinassa. Silkki on siis eläinproteiinistä peräisin oleva tekstiilikuitu.

Hyvät puolet:

 • Materiaali on kaunis ja arvokkaan näköinen
 • Kestävä
 • Lämmittää
 • Imukykyinen kuitu

Huonot puolet:

 • Hintava
 • Värit ei pysy
 • Kutistuu
 • Vaatii yleensä erityishuoltoa mm. kuivapesun

Ensimmäinen osa olikin tässä. Postaussarjan seuraavassa osassa ei olekkaan pääosassa luonnonkuidut, vaan muuntokuidut, jotka eivät ihan täysin keinomateriaaleja ole. Jos näiden luonnonkuitu materiaalejen hyviä ja huonoja puolia tulee muuten mieleen lisää, saa kommenttiboksiin vinkata asiasta!


Näistä voisit myös pitää:

HYVÄT JA HUONOT PUOLET VAATEKAUPPATYÖSKENTELYSSÄ

TAIKAFARKUT: MUSTAT FARKUT, JOTKA PYSYVÄT MUSTANA

KÄVIN PR-TOIMISTOLLA IHASTELEMASSA KESÄN MALLISTOJA

4 kommenttia

 1. Reetta kirjoitti:

  Tosi kiva idea postaussarjalle! Jään odottelemaan jatko-osia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.