Hae
Inka Nitta

SUHTEENI JOULUUN

joulukoristeetMä en ole koskaan ollut oikeastaan erityisemmin mikään jouluhössöttäjä, oikeastaan en koskaan pahemmin tykännyt joulusta.
Pienenä jouluisin olin joka toisen iskällä Lahdessa tai hänen kanssaan serkuillani Kristiinankaupungissa ja joka toisen äitillä täällä Tampereella.
Jo pienenä ärsytti se, kun synttärit on joulupäivänä ja niitä mun synttäreitä ei joulun takia sen ihmeemmin juhlittu. Ärsytti tottakai se, kun kutsuttiin pienenä muiden synttäreille ja heillä oli paljon kaikkea mitä mä en koskaan saanut ominani. Pienempänä tuntui pahalta saada se joululahja ja synttärilahja samaanaikaan samassa lahjassa, vaikka en sitä aina ääneen sanonutkaan.

pandadessertsJouluperinteet suvun molemmilla puolilla oli muutenkin erilaiset. Isän puolen serkkujen luona juhlittiin kristillistä joulua perinteisesti ison suvun kesken alkaen joulukirkosta. Niin ison suvun joista mä en koskaan tuntenut ketään ja vietin aikaa useasti yksin, jos serkut ei lähtenyt mun mukaan. Äidin kanssa jouluisin käytiin aina hänen siskollaan, johon sitten kokoontui meidän lähisuku pienesti ja se päivä vietettiin rennosti. Myöhemmin tämänkin jäi, sillä yhä pienempi porukka kokoontui suvun kesken ja koko iltaa ei enään vietettykkään yhdessä ja se helpotti mua, koska mua aina vähän ärsytti se kaikki joulufiilistely.
Mun ystävillä alkoi olemaan mopoautoja ja autoja ja jopa jouluaattona mut saatettiin illalla tulla hakemaan ulos, koska ei meillä mitään joulua sen kummemmin vietetty. Joulupäivän halusin keskittyä mun synttäreihin enkä siihen jouluhömpötykseen, joten se päivä vietettiin yleensä ystävän kanssa elokuvissa(tämä käytäntö kyllä edelleen voimassa, että leffassa käydään).

joulukalenteriPian tulikin muutto omilleni ja ihan just starttaa kolmas joulu omillani asuessa. Sain sellaisen korkean käytetyn vihreän tekokuusen ensimmäisenä omana jouluna ystäviltäni ja äidiltäni vanhoja joulukoristeita ja ne nyt on ollut parina jouluna mun ainoina koristeina sekä joulun tunnelman luojina. Viime jouluna sentäs ostin myös laatikoita, viiniä ja juustoa sekä kutsuin äidin mun luokse syömään, hah.

En tiedä mitä tänä vuonna on tapahtunut, mutta aloitin joulun fiilistelyn jo marraskuussa, ostin mulle ja Veskulle suklaajoulukalenterit, hankin kahdet uudet valot, tein DIY-joulukyntteliköt sekä ostin uuden valkoisen tekokuusen ja meille sopivia kimaltavia joulupalloja. Sanotaanko näin, että ensimmäisen kerran tän 20 vuoden aikana mä odotan joulua, enkä edes osaa sanoa syytä siihen. Ehkä syy on joulukoristeiden näyttävyys tänävuonna? Se kimallus ja kiilto? Tai ehkä se on se antamisen ilo, josta olen eniten mielihyvää muutaman vuoden aikana saanut? Mutta sanon nyt jotain mitä en uskonut, että mun suustani pääsee, mutta mä oikeesti tykkään joulusta!

Mites te? Olisi mukava kuulla minkälaisia teidän joulut on ollut ja millaista suhdetta jouluun löytyy?

14 kommenttia

 1. Julia kirjoitti:

  Mä rakastan joulua ja oon niin aina tehnyt! Ymmärrän kyllä ton harmituksen, kun synttärit jää helposti joulun varjoon. Mä oon syntynyt 29. päivä ja vaikka se onkin jo paljon kauempana joulusta niin on sekin jo vaikuttanut siihen, että jouluna saamani lahjat ovat olleet sitten usein samalla ne synttärilahjat myös. Pienenä tuo tottakai harmitti, mutta nyt vanhempana lahjojen merkitys on jo ihan eri!

  Mutta hei mahtavaa, että oot alkanut tykkäämään joulusta uudella tavalla! <3

 2. Jasmine kirjoitti:

  Mulla on itseasiassa joulufiilis laskenut vuosien saatossa, koska sehän on nykypäivänä aikalailla pelkästään kaupallinen juhlapyhä ja kulutusjuhla. Mulla on silti omat jouluperinteeni ja niistä postaus löytyykin uudesta blogista! Ja mä voin samaistua tohon synttärijuttuun, mulla on 22.12 synttärit ja tottunut saamaan joulu/synttärilahjat samassa paketissa ja harvemmin tuli kaverisynttäreitä järkättyä 😀

  http://jasmineitanen.blogspot.fi/

 3. Milja kirjoitti:

  Pienenä rakastin joulua ja kaikkea jouluhömpötystä, mutta vuodesta 2009 sillä ei oo ollut mulle enää merkitystä kun mun vaari kuoli ja hän rakasti joulua. Meillä ei onneks kotona oo joulukoristeluja (paitsi polvenkorkunen tekokuusi) sillä ei äitin kaa oikein välitetä niistä.

  Jouluperinteet puolestaan on mulle tärkeät, vaikka se on mulle ns. päivä muiden joukossa. Aamulla mummun tekemää riisipuuroa, kun päivä rupee pimenemään käydään viemässä haudoille kynttilät, mennään joulusaunaan ja mummu laittaa samalla joulupöydän valmiiks – mun lempparit porkkanalaatikko ja lihakastike. Viimesenä aukaistaan lahjat. Päivän aikana katsotaan joulupukki ja noitarumpu sekä joulutarina. Mulla ei oo moneen vuoteen ollut ees lahjatoiveita, mutta aina niitä kuitenkin on tullut 🙂 Mummulla on aina joulukoristelut.

  En ymmärrä sitä älytöntä stressiä mitä se aiheuttaa. Tänä vuonna saatan joutua olemaan töissä niin jouluaaton kuin joulun pyhät..

 4. Ninni kirjoitti:

  No höh mä oon ainakin aina ollut hirveä joulu ihminen!! Paitsi tietenkin kun teininä ei enää oottanut sitä joulupukkia ja se taikuus hävisi, mutta nyt parin viimeisen vuoden aikana joulufiilis on tullut mun elämään jäädäkseen! 🙂 Ihania koristeita!

 5. Camilla - EHB blog kirjoitti:

  En itsekään ole osannut nauttia joulusta, melkein pariinkymmeneen vuoteen.
  Kun lapsuudessa vanhemmat erosi, katosi kaikki se perinne, se joulun tunne..
  Joulupiirretyt jouluaamuna, yhdessä leipominen, perheen kanssa lautapelien pelaaminen, jne. Siitä tuli sellainen pakollinen paha, surullisia muistoja tuova hetki, jota olisin mielelläni karannut palmujen alle joka vuosi, jos olisi ollut rahaa.
  Tässä vuodessa on ollut jotain erilaista. Kun pääsin eroon yhdestä vuosia painaneesta taakasta, tajusin, että kun joululle antaa mahdollisuuden, leipoo vähän pipareita, jammailee joulubiisejä, ottaa vähän glögiä, polttaa kynttilöitä, ei se tunnukaan ajatuksena enää niin pahalta. 🙂

  Ehkä sun oma koti, puoliso (olettaen, että Vesku on miehesi, eikä koira tai lapsi?) ja kodin koristelu antaa sellaisen voiman tunteen ja tiedon, että on se yksi oma koti, turvapaikka ja se "perheen" tuova puolikas, eli puoliso? 🙂

 6. Niina kirjoitti:

  Mä oon pienenä tyttönä tykännyt joulusta, nykyään taas en tykkää. Haluaisin vaan karata ulkomaille joulua karkuun 😀 Voin kuvitella miten ärsyttävää on ollut kun on joulun alla synttärit :/ Mutta ihana kuitenkin, että oot nyt alkanut enemmän tykkäämään joulusta 🙂

 7. EMMI-STINA kirjoitti:

  Oma jouluinnostukseni on aikuistuessa laskenut kyllä rutkasti siitä, millainen se oli silloin, kun olin esimerkiksi kymmenen vuotta nuorempi. Silloin joulua alettiin fiilistellä jo heti Halloweenin jälkeen, mutta nykyään sitä joulufiilistä tulee vasta joulukuussa; toisinaan pari päivää ennen jouluaattoa.

  Onhan joulussa hyvätkin puolensa, mutta mua henkilökohtaisesti inhottaa se jouluhysteria ja hössötys, joka saa ihmiset liikkumaan kaupungilla aivan kuin päättömät kanat 🙁 Siksi välttelen kaupungilla pyörimistä tällaisina aikoina, hah!

  Mun eräällä kaverilla on jouluaattona synttärit, joten voin kuvitella, että on se varmasti vähän tylsää, kun vietetään sitten kahta merkkipäivää samana päivänä 🙁 Onhan se kuitenkin kiva, että oot alkanut pitää joulusta hieman enemmän! 🙂

 8. inka nitta kirjoitti:

  Olisimpa mäkin tykännyt joulusta pienempänä niin oisi asenne varmasti erilainen nykyäänkin sitä kohtaan, hah. Joo onhan toi 29pv myös todella lähellä niin joulua kuin uuttavuottakin. Onneksi nykyään jos niitä lahjoja saa niin ei ajattele asiaa niinkuin pienenä! 🙂

 9. inka nitta kirjoitti:

  Harmi, että sulla on nyt laskenut se fiilis minkä mä olen vasta saanut. Täytyykin käydä lukemassa sun postaus. Hei ihanaa myös, että täällä on muitakin, ketkä ymmärtää sen mun ärsytyksen mitä pienenä koki lahjojen takia.. 😀

 10. inka nitta kirjoitti:

  Mulla varmaan on just sekin, että kun perinteitä ei ole koskaan ollutkaan. Joka joulu eri paikassa ja lähes eri porukassa niin eipäs siinä sen enempiä perinteitä muodostunutkaan kuin yksin nurkassa kököttäminen.

  Onneksi olet taas alkanut nauttimaan joulusta eikä se tuo sulle vain surullisia muistoja mieleen!

  Niin ehkä se on se, mutta pääasia että tänänvuonna fiilis on ollut hyvä joulun lähestyessä 🙂

 11. inka nitta kirjoitti:

  Mua harmittaa, kun multa on puuttunut koko elämän se joulun taikuus, kun se on aina ollut vaan päivä muiden joukossa. Ihanaa kun sullakin on se joulufiilis kuitenkin tullut jäädäkseen! Kiitos paljon 🙂

 12. inka nitta kirjoitti:

  Voi ei kamalaa, kun on käynyt noin ja siksi joulufiiliskin lähtenyt.

  Mun jouluperinteet taitaa olla vaan se yhdessä syöminen ja lahjojen avaaminen. Jouluisin en ole koskaan edes tuota hautaperinnettä harrastanut, kun ketään ei ole lähellä.

  Mulle ressiä aiheuttaa onneksi vaan lahjat eikä niinkään ne pyhät. Mullakaan kun ei mitään perhettä vielä ole perustettuna niin olisin itsekkin mielelläni pyhät töissä, kun palkka juoksisi tuplana hah.

 13. inka nitta kirjoitti:

  Ois kyllä ihana päästä myös matskustelemaan joulun aikaan, että näkisi vähän muiden maiden perinteitä 🙂

 14. inka nitta kirjoitti:

  Hassua kun monilla on vanhetessaan joulufiilis laskenut paljon ja mä taas olen vasta nyt alkanut sitä fiilistelemään.
  Sitä olen itsekkin miettinyt varsinkin nykyaikana, että miksi siellä pitää pyöriä päättömästi ja ottaa järkyttävää ressiä asiasta kun kuitenkin isot marketitkin on kaikki joulupyhät auki.. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.